Genital Siğil Bulaşı, Korunma ve Tedavisi
Genital siğil oluşumunda HPV (Human Papilloma Virüs) adı verilen bir virüs rol alır. HPV dış ortama dayanıklı bir virüstür. Bu özellik virüsün rahat bir şekilde bulaşmasına zemin hazırlar. Bulaşma genellikle cinsel yolla olur. Derideki mikro çatlak ve zedelenmeler virüsün giriş kapısını oluşturur.
HPV virüsü bulaş sonrası aylar süren bir dönemde lezyon oluşturmadan sessiz kalabilir. Vücut direncinin düşmesi, stres ve benzeri durumlar lezyonların daha erken ortaya çıkmasına neden olur. Lezyonlar genellikle 1 ay – 1 yıl arası bir dönemde ortaya çıkar.
Antalya ilinde muayenehanesinde hastalarına hizmet sunan Op. Dr. Funda Yazıcı Erol genital siğilin bulaş yolları hakkında şu bilgileri verdi. Cinsel ilişki dışında ortak iç çamaşırı ya da havlu kullanmak, ağda malzemeleri, traş bıçaklarının ortak kullanımı, temiz olmayan tuvaletler diğer bulaş yollarını oluşturmaktadır. İlişki sırasında prezervatif kullanmak kısmen koruma sağlasa da bu şekilde tam koruma mümkün olmaz.
Genital bölgede kaşıntı ve karnabahar şeklinde kabarık lezyonların görülmesi önemli bulgulardır. Farklı sayı ve boyutta olabilirler. Genellikle küme oluşturma eğilimi gösterirler. Kalıntı yanında kanama ve ağrıya neden olabilirler.
Genital siğil tedavisi cerrahi olarak lezyonun alınması, lezyonun yakılması ve dondurulması şeklindedir. Bu tedavilerden hangisi ya da hangilerinin kullanılacağına lezyonların sayı, boyut, yerleşim ve yaygınlığına bakarak karar verilmektedir. Ancak tüm bu tedaviler ile lezyon ortadan kaldırılsa bile HPV virüsü hücre içinde gizli kalarak uzun yıllar sessiz kalabilir. Gözle görülen lezyonu olmayan hastaların virüs bulaştırma olasılığı diğerlerine göre daha düşüktür.
Genital siğil lezyonlarının kaynağı HPV virüsüne karşı geliştirilmiş aşılar bulunmaktadır. Aşılar hedeflenen HPV tipine karşı koruyuculuk sağlar. HPV aşısı koruyuculuk sağlasa da mevcut lezyonların tedavisinde kullanılmaz.
Genital siğil lezyonlarının %90 nedeni HPV tip 6 ve 11’dir. Bu virüs tipleri kondiloma aküminata denen deri lezyonlarına neden olur. HPV tip 16 ve 18 ise rahim ağzı kanseri için risk teşkil etmektedir. Günümüzde 3 tip HPV aşısı bulunmaktadır. Bu aşılar HPV tip 16 ve 18 için koruyucudur. Bu aşılardan biri tip 6 ve 1, bir diğeri ise diğer tip bazı HPV’lere karşı da koruyucudur.
HPV ve siğilden korunmada bulaş yollarının bilinmesi ve bu yönde dikkatli olunması önem arz eder. Bunun yanında aşı uygulamaları hakkında bilgi almak ve kullanmak virüse karşı korunmada bilinmesi gereken yöntemlerdir.
Tarih: 23-11-2019