1xbet betist supertotobet

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Bilal Erdoğan’a, Finike Kıyağı İddiası

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Finike’nin denize hakim, hazine ve ormana ait SİT alanındaki arazilerin adı Bilal Erdoğan’la anılan vakfa tahsis edileceği iddialarını TBMM’ye taşıyarak, Şehircilik ve Çevre Bakanı Murat Kurum’u soru yağmuruna tuttu. Subaşı, hükümetin giderayak, yandaşa; kıyağa, talana ve yağmaya devam ettiğini söyledi.

Bilal Erdoğan’a, Finike Kıyağı İddiası

Konu ile ilgili olarak, TBMM Başkanlığına, Şehircilik ve Çevre Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılmak üzere bir soru önergesi veren Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, okçuluk ve güreş sporları için tahsis edilmesi planlanan ve Finike’nin en hakim noktasındaki orman ve hazine arazilerinin çok geniş bir alana yayıldığını belirterek, “Finike Belediye sınırları içerisinde yer alan, 423, 436, 438 orman bölmeleri ve Kale Mah. 14 ada 148 parsel ve çevresini kapsayan bölgede okçuluk ve güreş gibi geleneksel sporların icra edilebilmesi amacıyla 1/5000 İlave+Revizyon Nazım İmar Planını değiştirilerek arkeolojik kalıntılar üzerinde tesis inşa edilmesi amaçlanmaktadır’’ dedi.

Kıyağın gerekçesi de hazır Plan tadilatı bile yapılmadan halk arasındaki söylentilere göre Bilal Erdoğan’ın vakfı tarafından gerçekleştirilecek proje ile ilgili olarak gerekli ön izinlerin alındığına dikkat çeken Subaşı, böylece kıyak tahsise kılıfın da amaç bölümünde hazırlandığını belirterek şunları söyledi: “Projenin gerekçesi olarak ise ‘Finike ilçesinde geleneksel sporları yaşatmak, geliştirmek ve spora dayalı turizminin ekonomiye olan katma değerinin arttırılması amacı ile Gençlik ve Spor Bakanlığınca bölgede Orman ve Maliye Hâzinesi Mülkiyetindeki planlama konusu parsellerde ön izin alınmıştır. Alınan ön izin doğrultusunda, Güreş, Okçuluk ve Binicilik sporları için eğitim tesislerinin ve söz konusu eğitim tesislerine hizmet veren Sosyal Tesis, ibadet alanları ve ticari ünitelerin yer aldığı ayrıca halkın kullanabileceği rekreatif amaçlı faaliyetlerin yer aldığı bir spor kompleksi yapılması amaçlanmaktadır’ denilmektedir”

Askı süresindeki itirazlar reddedildi
1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişiklikleri 24.11.2020-23.12.2020 tarihleri arasında Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı panosunda 1 ay süre ile askıda kaldığını hatırlatan Hasan Subaşı, “Hem 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliklerine, hem de 1/5000 ölçekli İlave+Revizyon Nazım imar Planı değişikliğine askı süresi içerisinde yapılan itirazlar, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 08.02.2021 tarihli ve 92 sayılı kararı ile reddedilmiş, 1/1000 ölçekli İlave + Revizyon Uygulama İmar Planı ise Finike Belediye Meclisinin 07.04.2021 tarihli ve 34 sayılı kararı ile kısmen kabul kısmen reddedilerek Antalya Büyükşehir Belediyesine iletilmiş, Büyükşehir Belediye Meclisinin 08.07.2021 tarih ve 521 sayılı kararı ile kısmen kabul kısmen reddedilmiştir” dedi.

Bölgede arkeolojik kalıntılar bulundu
Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun geçen yıl Aralık ayında  aldığı kararında, bölgede arkeolojik kalıntılara rastlanıldığı, sit alanı olarak yeniden düzenlenmesi gerektiği, kaçak kazıların önlenmesi amacıyla gerekli güvenlik önlemlerinin ilgili kurumlar ve mahalli kolluk kuvvetlerince alınması gerektiği karar verdiğini söyledi. Ayrıca kurul “2863 sayılı yasanın 17. Maddesi gereği sit alanında her ölçekte plan uygulanmasının durdurulması kararını almıştır” diyerek bu kararlara aykırı olarak bölgede inşa işlerine başlanılması telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağını hatırlattı.

Halkın ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmalı
Hasan Subaşı, söz konusu arazilerin Finike’nin en hâkim noktasında olduğunu, hatta okul kurulması için ayrılan bölgenin bu nedenle belediyeye tahsis edilerek halkın yararına okul olarak ya da rekreasyon ve park alanı olarak kullanılması gerektiğine de vurgu yaparak, açıklamasını şöyle tamamladı: “Öte yandan halkının en temel ihtiyacı, yeni geçim ve iş olanaklarının oluşturulmasıdır. Tarım ve Turizmi ile öne çıkan bölgede bir ara durak olan Finike’de tarımı ve turizmi geliştirecek planlama ve projelerin hayata geçirilmesi elzemdir.”

Subaşı, Bakan Kurum’dan tahsis işlemlerinin derhal durdurulmasını ve böylesi bir planlamaya bakanlık olarak izin verilmemesini de isteyerek şu soruları yöneltti:

Yapılması planlanan imar değişikliği hakkında Bakanlığınıza yapılan başvuru veya bildirim var mıdır?
Bu imar plan değişikliğini talep eden şirket ya da vakıf kimdir?
Bu alanda için yapılan başvuru ve sonrasında inşaat faaliyetlerinin halk arasında Bilal Erdoğana ait vakıf ve benzeri kurumlar tarafından yapılacağı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?
Prestijli konutların ve turistik tesislerin olduğu bir bölgede söz konusu alan konumu itibariyle koy, marina ve açık deniz manzaralı bir mevkidedir. Bu alan belediyenin gözetiminde tüm bölgeye hizmet verecek en önemli rekreasyon alanı ve seyir terası yeridir. Hal böyleyken, bölgede Belediye’den önce yabancı kurumların plan çalışması yapmasına ve inşaat faaliyetlerine Bakanlığınızca öncelik verilmesi mi düşünülüyor?
Bu alanın aynı zamanda doğal sit, tarih ve kültürel varlıkların olduğu da dikkate alınırsa planlamanın, kamu çıkarı da dikkate alınarak öncelikle halkın isteklerinin dikkate alınması gerekmez mi?
Bu alanda yapılacak olan inşaat faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan şirketler nasıl belirlenecektir? İhale yoluyla mı? İhalesiz olarak mı?
Bakanlığınız tarafından, bölgenin ve halkın önceliklerini belirleyen master plan çalışmanız var mıdır?

Tarih: 10-02-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum