1xbet betist supertotobet

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Çetin Osman Budak: Aksu Belediyesi ne kanun tanıyor ne de yargı kararı!

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya’da Aksu Belediyesinin ‘Kaçak Orion Bazaar’ olarak ifade edilen pazar alanı ihalesini TBMM gündemine taşıdı.

Çetin Osman Budak: Aksu Belediyesi ne kanun tanıyor ne de yargı kararı!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi veren Budak, “Antalya’nın turizm bölgelerinden Kemerağzı’ndaki okul alanını pazar alanı olarak belirleyip adrese teslim ihale yapan Aksu Belediyesi, yargının iptal kararlarına rağmen ikinci ihaleyi de adrese teslim yaptı” dedi. Budak, “Neyse ki ikinci ihale şartnamesi de mahkeme tarafından İhale Kanunu’na aykırı bulunduğu için iptal edildi. Belediye derhal mahkeme kararlarına uymalı. İçişleri Bakanlığı da bu kanunsuz işlemlere imza atan kamu görevlilerini görevden almalı ve cezai süreci başlatmalıdır” diye konuştu.

Altı yıl boyunca kamuya ait bir taşınmazın haksız biçimde işgal edildiğini ve kamunun zarara uğratıldığını belirten Budak şöyle konuştu:
“Birinci ihale süreciyle ilgili 2021 yılında İçişleri Bakanlığı, kanuna aykırı hareket edildiği gerekçesiyle Belediye Başkanı başta olmak üzere 17 belediye yöneticisine soruşturma izni vermişti. Soruşturmaya rağmen belediye yöneticileri görevlerine devam etti. İkinci ihale şartnamesine öyle bir madde koymuşlar ki bu şartı sadece bir kişi sağlayabiliyor. Şart ise şöyle; ihaleye gireceklerden önceki kiralayanın taşınmaz üzerine yaptığı yapı için aldığı Yapı Kayıt Belgesi’ni devir aldığına dair belge sunmak zorunluluğu. İlk kiralamada usulsüz biçimde verilen Yapı Kayıt Belgesinin ikinci ihalede ihaleye girme şartı olarak istenmesi kanunsuzluğun katmerlenmiş halidir.

Söz konusu pazar alanında yaşanan rant yaratma ve haksız kazanç sağlama uygulamalarına baktığımız zaman AKP iktidarının kanun tanımazlığının bütün örneklerini görebiliyoruz. Usulsüz plan değişikliğiyle rant alanı yaratma var, kanuna aykırı işlem tesisi ile istediği kişilere ihale vermek var, mahkeme kararını uygulamamak var, hukuksuz ne ararsan var.

KANUNA AYKIRI SÖZLEŞMEYE EK OLARAK KAMUYA AİT 4 BİN M² ALAN İŞGAL EDİLDİ
Sayıştay’ın 2018 yılı Aksu Belediyesi’ne yönelik denetim raporunda 2017’deki kiralamaya ilişkin olarak; ihale onay belgesi, ihale ilanı ve kiralama şartnamesinde, kiralanacak taşınmazın yüzölçümünün 6.274,81 m² olduğu belirtilmiş olmasına rağmen yapılan incelemede, kiralama konusu parselin kuzey tarafında bitişik şekilde bulunan ve ihale kapsamında bulunmayan pazar alanı olarak tabir edilen 4.000,44 m² alanın da tesis yapılması suretiyle kullandırıldığını tespit etmiştir. Kiralama sözleşmesindeki alandan fazla alanın kullandırılmasının 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 2’nci maddesindeki ihalede açıklık ve rekabet ilkesine aykırı olduğu belirtilmiştir.

“SORUŞTURMA İZNİ VERİLEN BELEDİYE BAŞKANI HALA GÖREVDE”
İçişleri Bakanlığı 2021 yılında Orion Bazaar adlı AVM’de yasalara aykırı hareket ettikleri belirlenen Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin başta olmak üzere 17 belediye yöneticisi hakkında soruşturma izni vermişti. Mülkiye Teftiş Kurulu müfettişlerinin hazırladığı ön inceleme raporuna dayanılarak hazırlanan kararda, ‘kanunlara açıkça aykırı hareket edildiği, kamu zararına neden olunduğu ve kişilere haksız menfaat sağlandığı’ belirtilmişti.

Budak önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“23 Şubat 2023 tarihinde yapılan ihalede taşınmaz hangi kişi ya da kuruma kiralanmıştır? Kiralama bedeli ne kadardır? 14 Mart 2023 tarihinde mahkemenin İhale Kanunu’na aykırı bulduğu ihale süreciyle ilgili kurumunuza iletilmiş herhangi bir şikayet var mıdır? Bakanlığımızca herhangi bir soruşturma yürütülmekte midir? Daha önce soruşturma izni verdiğiniz Belediye Başkanı ve belediye yöneticilerine yönelik soruşturma süreci hangi aşamadadır? Bu yöneticilere yönelik bakanlığınızca alınmış tedbir kararları nelerdir? Sayıştay Raporu’na yansıyan kamuya ait taşınmazın haksız işgaliyle ilgili ecrimisil bedelleri tahakkuk ve tahsil edilmiş midir? Edildiyse bu bedel ne kadardır?

Tarih: 28-03-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum