1xbet betist supertotobet

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

EMO Antalya'dan yangın uyarısı!

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Şaban Tat, Antalya’nın Serik İlçesinde bulunan bir soğuk hava deposunda ve 5 yıldızlı bir otelin kazan dairesinde çıkan yangınlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

EMO Antalya'dan yangın uyarısı!
Yangınları, tedbirsizliğin sonucu olarak niteleyen Başkan Şaban Tat, “Yangının nedeninden daha önemli olanı gerekli önlemlerin alınmamış olmasıdır. Öncelik yangının çıkış kaynağını ortadan kaldırmak olduğu kadar yangın çıktığında hızlı ve gerekli müdahale olanağı sağlayacak sistemlerin kurulması ve can kaybına engel olmak için gerekli önlemleri almaktır. Yangın, kader değil, elektronik algılama ve söndürme sistemleriyle önlenebilen bir felakettir. Çıkış sebebi ne olursa olsun, günümüz teknolojisi yangın felaketlerinin önlenmesine ve büyümesine engel olacak olanaklara sahiptir. Ancak ülkemizdeki uygulamalar, denetim eksikliği ve yetersiz mevzuat düzenlemeleri yangınların katliamlara dönüşmesine yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ
Bir binanın yangına karşı güvenli olabilmesi için elektronik algılama ve söndürme sistemleriyle donatılmasının yetmeyeceğini, düzenli olarak bakımının yapılmasına ve her an çalışırtutulmasına da dikkat çeken Tat, “Sistemlerin işlevlerini tam olarak yerine getirip getirmediğine ilişkin kontroller ise yıllık düzenli aralıklarla bu alanda uzmanlaşmış elektrik ve elektronik mühendisleri tarafından yerine getirilmelidir. Elektronik algılama ve söndürme sistemleri ayrımsız olarak kamuya açık, insanların toplu halde bulunduğu tüm yurt, okul, hastane, cezaevi, metro istasyonu, ibadethaneler gibi insanların toplandığı binalarda zorunlu olmalıdır. Bu sistemlerin bakımı ve yıllık kontrolleri için acilen mevzuat değişikliği yapılmalıdır. Söz konusu değişiklik yapılmadan bu katliamların önlenmesine imkan yoktur” dedi.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI
Alınması gereken önlemlerin başında yangın algılama ve uyarı sistemleri, yangına müdahale edebilecek yangın tüpleri gibi gerekli donanımın binalarda bulunması, yangın merdivenleri olması ve kullanılabilir halde açık olarak tutulması gerektiğini söyleyen Başkan Tat, “Öncelikle can ve mal güvenliğinin sağlanması için binalarda elektrik tesisatının uzman elektrik-elektronik mühendisleri tarafından projelendirilmesi ön şarttır. Tesisin yapımında standartlara uygun malzeme seçilmelidir. İşletmeye alırken tesisat kontrolü; bilgi sahibi ve deneyimli elektrik- elektronik mühendisleri tarafından yerine getirilmelidir. İşletme aşamasında trafolara ilişkin her türlü bakım faaliyeti Yüksek Gerilim İşletme Sorumlusu uzman mühendisin gözetiminde gerçekleştirilmelidir. Elektrik tesisatı, topraklama tesisatı ve yıldırımdan korunma sistemlerinin periyodik kontrolleri de düzenli olarak uzman elektrik-elektronik mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Kontroller sonucu oluşturulan raporlar sıradan evraklar gibi raflara kaldırılmamalıdır. Bu raporlarda tespit edilen eksiklikler ve hatalar hızla giderilmelidir. Hastaneler başta olmak üzere tüm kamu binalarında tespit edilen eksiklerinin giderilmesi için ödenek ayrılmalıdır. Binalardaki elektrik ve elektronik tesislerinin düzenli olarak bakımının yapılması ve bu sistemlerin periyodik olarak kontrol edilmesinin hayati önemde olduğu unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

BAŞKAN’DAN ÇAĞRI
İlgili bakanlıklara, yangın güvenliğine ilişkin sistemlerin sürekli çalışmasını sağlayacak Yapı Elektronik Sistem ve Tesisatları İşletme Sorumlusuna ilişkin EMO’nun düzenlemelerine paralel olarak, üçüncü tarafları da bağlayan yönetmelik değişikliklerini hayata geçirmesi çağrısında bulunan Tat, “Ülkemizde yürürlükte olan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” yukarıda belirttiğimiz mühendislik gereklerini hüküm haline getirmediği gibi, mesleğimizi ilgilendiren bazı konularda birçok eksiklik ve aksaklıkları da barındırmaktadır. Bu vesileyle elektrik tesisatının uluslararası standartlara uygun olarak tesis edilmesi için Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği‘nin eksiklerinin de meslektaşlarımızın görüşleri doğrultusunda giderilmesi çağrımızı yeniliyoruz. Bu tür felaketlerin yaşanmaması ve ölümlerin olmaması için gerekli teknik ve idari mevzuatlar düzeltilmeli, mühendislik ve mimarlık mesleklerinin binalarda proje, uygulama ve işletme aşamalarında eksiksiz olarak yerine getirilmesinin mekanizmaları kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

TAT, UYARISINI YİNELEDİ
Yetkilileri bir kez daha uyardıklarını dile getiren Tat, “Yönetmeliğin can güvenliği açısından risk oluşturan eksiklikler derhal giderilmelidir. Can güvenliği tedbirlerinin alınması başta kamuya açık binalar olmak üzere tüm yapı ve tesisler için zorunluluk haline getirilmeli, ölümlere son verilmeli, facialar kader ya da fıtrat olmaktan çıkartılmalıdır. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliği`nin kapsamının genişletilmesi ve periyodik kontrollerin yapılabilmesi gerekli tesisat kontrolleri için gerekli mevzuat değişikliklerinin acilen yapılması gerektiğini vurgulayarak, Sorumlu tüm kurumlar koordineli bir biçimde birlikte hareket etmeli, yeni faciaların, can kayıplarının yaşanmaması için herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir” dedi.

Tarih: 30-01-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum