İKİ İSME ASGARİ ÜCRETİ VE OLASI YANSIMASINI SORDUK!
Yıl sonu gerçekleşecek Antalya Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde karşı karşıya gelecek olan iki isim Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin ile Antalya Organize Sanayi Bölge Başkanı Ali Bahar'a 5 bin 500 liraya yükselen asgari ücreti sorduk.
Ali Bahar azalan alım gücüne bir nebze katkı koyacak olan artışın alışverişe hareketlilik katabileceğini belirtirken, Davut Çetin ise bu zam ile döngüye girildiğini, zammın enflasyonu tetikleyerek alım gücünü bir süre sonra daha da aşağılara çekeceğini savundu.
EKOMİDE DÖNGÜYE GİRDİK!
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin asgari ücrete yapılan açlık sınırının altında kalan artışın ekonomimizde döngüye yol açtığını belirtirken, "Esas yapılması gereken maaş zammı değil, enflasyonun düşürülmesi olmalı. Enflasyonu düşürmenin farklı yöntemleri var. Maliyetleri, maliyetlerin artışına neden olan etkenleri ortadan kaldırmadıktan sonra asgari ücrete zam geçici rahatlama sağlar, kısa süre sonra yine aynı manzara yaşanır" dedi.
Makro firmaların asgari ücret zammından etkilenmesinin mikro ölçekli firmalara göre daha az olacağını, mikro (50 çalışan ve altı) firmaların ise bu zamdan daha çok etkileneceğini belirten Çetin, "zannedilmesin ki bu artış ile sadece asgari ücretli çalışanların maaşı arttı. Asgarî ücretin üstünde maaş alan diğer çalışanlar da kapanan aradaki farkın korunmasını, hatta ek zam yapılmasını talep ediyor" diyerek, yapılan zammın özel sektördeki çalışanların tamamında artış olarak tetiklediğini, bunun da enflasyona negatif yansımasının beklendiğini kaydetti.
Antalya Organize Sanayi Bölge Başkanı Ali Bahar ise konu ile ilgili farklı bir bakış açısı sergiledi. Bahar açıklamasında, "Sanayici vatandaşın düşen alım gücünden dolayı ürünlerin satılmaması nedeniyle pazarın daralmasından endişeli. Bu zam küçük de olsa alım gücüne katkı sağlayacak, bu sayede alışverişe olumlu yansımasını da görebiliriz" dedi.
Esflasyonun düşen yakıt fiyatları ile aşağı yönde seyretmesini beklediğini söyleyen Bahar, üreticiler için en önemli diğer bir sorunun ise daha çok ihtiyaç duyulan sermayenin olduğunu söyledi, gelinen noktaya dikkat çekti. Artan hammadde ve yatırım maliyeti nedeniyle iş dünyasının eskiden ürettiği ürünleri üretilebilmesi için daha fazla sermayeye, daha fazla krediye ihtiyaç duyduğunu aktaran Bahar, hükümetin bu konuda sanayicinin önünü açması gerektiğini, mevcut sermayelerin döngüyü sağlamakta yetersiz kaldığını belirtti.
Tarih: 04-07-2022