İsmail Koncuk sordu: Ücretler neden ödenmiyor?
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına akademisyenlerin ek ders ücretleri ile ilgili bir soru önergesi verdi.
Koncuk: “2019-2020 öğretim bahar döneminde koronavirüs sebebiyle okullar tatil edilmiş örgün eğitimde uzaktan eğitime geçilmiş, akademisyenlere yeni ve özel bir hazırlık süreci getirmiş ve akademisyenlerimiz uzaktan ve elektronik eğitim yöntemlerine hızlı bir biçimde adapte olmuştur. Akademisyenlerimiz özveriyle yeni sistemle çalışmaya başlamış ancak almaları gereken ödemelerde hak kaybı yaşamışlardır. Pandemi sürecinde öğretmenler ek ders görevlerini yerine getirmiş sayılarak, ek ders ücretleri ödenmiştir. Ancak üniversiteler için böyle bir karar alınmamış, her kurum kendisine göre çeşitli uygulamalarda bulunmuş, birçok akademisyenimiz uzaktan eğitime devam etmesine rağmen ek ders ücreti ödenmeyerek mağdur edilmiştir.
Pandemi nedeniyle uzaktan eğitime devam edileceği öngörülmesine rağmen, akademisyenlerin ek ders ödemelerinde belirlenmiş bir uygulama olmadığı görülmektedir. Bazı yükseköğretim kurumları ek ders ödemelerine devam etmemişlerdir. Ek ders ücreti ödemesi konusunda birçok kurumda belirsizlik bulunmakta ve hak kayıplarına neden olmaya devam etmektedir. Hak kaybı yaşanması da bazı unvanlı akademisyenlerin uzaktan eğitim sürecine katılmak istemelerini olumsuz yönde etkilemiştir. Hatta vakıf üniversitelerinin uzaktan eğitim sistemini tek hocayla, ek ödemeler olmadan yürütebileceği, kadrolarını azaltabilecekleri riskini oluşturmuş, bu nedenle de eğitim kalitesinin düşeceği endişesini beraberinde getirmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı, hak kaybına neden olan ödemelerin yapılması için ve eğitimin kalitesini olumsuz açıdan etkileyebilecek uygulamalar karşısında biran önce tedbir almalıdır.” dedi.
İYİ Parti Adana Milletvekili Koncuk Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’a yönelttiği önergesinde:
“Pandemi nedeniyle yükseköğretim kurumlarında, akademisyenlere yapılan ödemelerde yaşanan aksaklık ve sorunları (ek ders ücreti, tazminat gibi) çözmek adına bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Konuyla ilgili olarak; Bakanlığınızca, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile iletişime geçilmiş midir?
Akademisyenlerin ek ders ödemelerine devam edilmesi ile ilgili bir düzenlemeyi ne zaman yapmayı planlıyorsunuz?
Geçen dönemde akademisyenlerin yaşadıkları hak kayıplarının telafi edilmesi için geriye dönük bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Yeni dönemde uzaktan eğitim nedeniyle, eğitim kalitesini koruyabilmek için akademisyenlerin işten çıkarılmaması, derslere girmemesi gibi konularda Bakanlığınızca denetlemelerde bulunulacak mıdır? Bu denetlemeler ne sıklıkla ve nasıl yapılacaktır?” sorularına yer verdi.
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, “Akademisyenlerin pandemi döneminde örgün eğitimden uzaktan eğitime geçerek eğitime devam etmelerine rağmen ek ders ücretleri ödenmemiş ve hak kaybı oluşmuştur.” diyerek ek ders ücretlerinin ödenmesinde yaşanan sorunların yeni dönem başlamadan biran önce çözümlenmesi gerektiğini belirterek bu konunun takipçisi olacağını söyledi.
Tarih: 14-08-2020