1xbet betist supertotobet

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Konut Satışında Sert Düşüş!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu TUİK tarafından açıklanan Temmuz Ayı konut satış verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Açıklamasında ipotekli konut satışında yaşanan yüzde 84’lük düşüşe vurgu yapan Başkan Çetin, “kredili konut satışı adeta durma noktasına geldi. Faizlerdeki yüksek seyir sektör için önemli bir daralma riski oluşturuyor” dedi.

Konut Satışında Sert Düşüş!

Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti:
TÜİK tarafından açıklanan konut satış verilerine göre Temmuz ayında 107 bin 785, Ocak-Temmuz döneminde ise 660 bin 595 konut satışı gerçekleştirilmiştir. Böylece Türkiye genelinde Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53, Ocak-Temmuz döneminde ise yüzde 22,7 düşüş yaşanmıştır.

Batı Akdeniz Bölgesi illerine baktığımızda Antalya’da Temmuz ayında 4894, Isparta’da 574, Burdur’da ise 234 konut satışı gerçekleştirilmiştir. Bu verilere göre geçen yılın aynı ayına göre göre Antalya’da yüzde 40,4, Burdur’da yüzde 57,6, Isparta’da ise yüzde 47, Ocak-Temmuz dönemine göre ise sırasıyla yüzde 21,9, yüzde 33 ve yüzde 26,1 düşüş kaydedilmiştir. 

Antalya konut satışında dördüncü sırada
Antalya toplam konut satışlarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından dördüncü sırada yer almıştır.


Tablo 1. Konut Satışı
Yaşanan bu düşüşte yüksek konut faizi oranlarının etkisi ile ipotekli satışlardaki dramatik azalmanın payının olduğu açıktır. Halkın gelir artışının enflasyonun altında kalması konut alım gücünü de önemli ölçüde düşürmüştür. Nitekim verilere baktığımızda Temmuz ayında Türkiye genelinde ipotekli satışlarda yüzde 84,3, Antalya’da ise yüzde 78,6’lık düşüşler görmekteyiz.

Kredili konut satışı durma noktasına geldi
Antalya genelinde Temmuz ayında 809 adet ipotekli konut satışı gerçekleştirilirken, bu sayı toplam konut satışları içerisinde yüzde 16’lık bir paya sahiptir. Kredili konut satışı adeta durma noktasına gelmiştir. Konut faizlerindeki yüksek seyir, vatandaşın ev sahibi olma hayallerini ertelemesine neden olurken sektör için de önemli bir daralma riski oluşturuyor.

Yabancıya konut satışında Temmuz rekoru
Yabancıya konut satışında ise yeni rekorlar kırılmaya devam ediyor. Türkiye genelinde 4495, Antalya’da ise 931 ile Temmuz ayı rekoru kırıldığını görüyoruz. Yabancıya konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye genelinde yüzde 64, Antalya’da ise yüzde 51,4 artmıştır. Antalya, İstanbul’un ardından yabancıya en çok satışın yapıldığı il olma özelliğini korumaya devam etmektedir.

Antalya’da satılan 5 konuttan 1 tanesi yabancıya
Bu veriler Temmuz ayında Antalya’da satılan konutların yüzde 19’unun, kabaca her 5 konuttan birisinin yabancıya satıldığını söylüyor. Ülkemizin turizm merkezi olan Antalya, yabancıya konut satışında da cazibe unsuru olmaya devam etmektedir. 

Tarih: 13-08-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum