1xbet betist supertotobet

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Konyaaltı Sahili 35 metre geriledi!

7,5 km uzunluğundaki Mavi Bayrak sahibi Konyaaltı sahilinin yeterince çakıl, kum ve taş ile beslenemediği için erozyona uğradığı, 60 yılda kıyı çizgisinden tam 35 metre gerilediği tespit edildi.

Konyaaltı Sahili 35 metre geriledi!

Antaya'nın dünyaca ünlü sahili Konyaaltı, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

7,5 km uzunluğundaki Mavi Bayrak sahibi Konyaaltı sahili yeterince çakıl, kum ve taş ile beslenemediği için erozyona uğradı. 60 yılda kıyı çizgisinden tam 35 metre geriledi.

Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Nihat Dipova yaptığı çalışmada Konyaaltı sahilindeki bu gerilemenin 3 nedeni olduğuna dikkat çekti: liman, taş ocakları ve Boğaçayı projesi.

Sahilde yalnızca bir havlu serilecek kadar yer kaldığını anlatan Prof. Dr. Dipova erozyunun 1960'lı yıllarda liman yapıldığından bu yana olduğunu ama son yıllarda oldukça hız kazandığını belirtti. Dipova, "Limanın mendireği, sahile gelecek kumu, çakılı tutuyor. Antalya'da kum çakıl ocakları işletildi ve sahile malzeme taşınmadı. Gerilemeninn diğer bir nedeni ise Boğaçayı projesinin ardından kum ve çakılların denize ulaşmaması. Çay ağzı genişletildiği için suyun akım hızı yavaşladı o yüzden gelemiyor" dedi.

Çözüm önerisinde bulunan Prof. Dr. Nihat Dipova, “Boğaçayı'nın kuzeyinde ve Sarısu Kadınlar Plajı'nın olduğu yerde biriken taş, kum ve çakıl taşıma yoluyla getirilip Konyaaltı sahiline serilebilir. Ancak bu çözüm kalıcı olmayacağı için bir süre sonra sahil yeniden eski görüntüsüne dönecektir" dedi.




 

Tarih: 21-07-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum