içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

''Mutlu Evlilik İçin Çiftler, Ailelerine Sınır Çizebilmelidir!''

Eşiniz ile yaptığınız tartışmaları zaman içerisinde siz unutursunuz ama aile unutmaz, bu nedenle zaman içerisinde eş ve aile arasında yıpranırsınız. Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.

''Mutlu Evlilik İçin Çiftler, Ailelerine Sınır Çizebilmelidir!''

Sınırları çizilmemiş bir birliktelikte aileler her problemden haberdardır ve bu duruma sıklıkla müdehale etme eğiliminde olurlar. Eşiniz ile yaptığınız tartışmaları zaman içerisinde siz unutursunuz ama aile unutmaz, bu nedenle zaman içerisinde eş ve aile arasında yıpranırsınız.

Bulunduğumuz coğrafya da evlilik konusunda beklentilerin yüksek olduğu bir noktadır. Günümüzde evliliklerde yaşanan sorunların büyük bir kısmını ise eş ve aile dengesini kuramamak oluşturuyor. Zaman zaman ailelerin beklentileri o kadar yoğun olabiliyorki çiftler kendi kurdukları yeni yuva da zaman dahi geçiremiyor çünkü sürekli kök aile ziyaretleri, gündemleri ile meşgul olabiliyorlar.

Eşlerden birinin veya her ikisinin kök ailesi sürekli fikir belirtiyorsa, çiftlerin kurmuş oldukları yeni aileye müdehalelerde bulunuluyorsa o birliktelikte sorun çıkması beklenen bir sondur. Çiftler, kök ailelerle samimiyet oluşturmaya çalışırken sınırları yitirmemelidir. Sınırlar yıkıldığında ise artık tekrardan yeni bir sınır çizmek için zor olabiliyor çünkü aradaki samimiyet, saygı neredeyse yok oluyor. Ne kadar istense de tekrardan kurmak mümkün olmuyor.

Çiftlerin ailelerine sınır çizmesi saygısızlık değildir tam aksine kendine ve birlikteliğine olan saygıyı gösterir.

Çiftler, kök aileye nasıl sınır koyabilir?
Çiftler, sınır koymak istedikleri konu ve kişilere karşı bir arada olduğunu gösterebilmelidir. Yani eşlerden biri farklı bir konuyu savunuyor diğeri farklı bir konuyu savunuyorsa orada sınır koymak mümkün değildir. O halde ‘’Eşler, ortak bir karar vermeli ve bu kararın savunucusu olmalıdır.’’ Çünkü çiftler birbirlerine danışmadan bir karar aldıklarında aralarında fikir ayrılığı oluşabilir ve aralarında tartışma konusu olabilir. Çiftler için kök ailelerine ‘’hayır’’ diyebilmek çoğu zaman güçtür ve bu durum aileler tarafından saygısızlık olarak algılanabilir. Ancak ‘’hayır’’ demek bir saygısızlık değildir ve çiftlerin ilişkilerinde ki sınırlarının en önemli belirleyicisidir. Kök ailenizin bir talebi olduğunda ve bu durum eşinizin istemeyeceği ve hoşlanmayacağı bir durum ise mutlaka hayır diyebilmelisiniz.

Çiftler, zorlayıcı bir konu veya durum karşısında kendi kök aileleri ile problemleri çözmek üzerine aksiyon almalıdır. Örneğin sizin ailenizin eşinize karşı yapmış olduğu yanlış bir davranışta eşinizi koruyabilmeli ve bu konuyu siz, kök aileniz ile konuşup çözmek üzerine ilerlemelisiniz.

Tartışmaları ve ilişkinizde ki sorunları hemen aileye aktarmamalı ve bu sorunları çiftler kendi aralarında çözmelidir. Bir tartışmayı ailelerin katkısı olur, çözüme destek olurlar yaklaşımı ile aktardığınızda tartışmayı zaman içerisinde siz unutursunuz ancak aileniz unutmaz dolayısıyla yaşanan olumsuzluklar aile ve eş arasında probleme yol açabilir.

Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, ''Unutmayın ilişkiler iki kişiliktir ve araya üçüncü kişilerin girmesi her zaman bir problem yaratabilir. Sevdiğiniz bir arkadaşınız, dostunuz ve aileniz dahi olsa ilişkinizde yaşamış olduğunuz problem çiftlerin kendi aralarında kalması gerekir, ilişkinizde problem yaşadığınızı ve çözemediğinizi düşünüyorsanız bir uzman desteği almaktan kaçınmamalısınız.''dedi.

Tarih: 17-09-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum