Uzmanlar uyarıyor “Yeterli Su Tüketin”
Suyun yaşam için gerekli olduğu, besin öğesi olarak kabul edildiği herkes tarafından biliniyor. Yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönemde uzmanlar yeterli su tüketiminin önemine vurgu yapıyorlar.
Su, yiyeceklerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, yaşam ve sağlık için gerekli biyokimyasal tepkilerin oluşması, hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin çalışması, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması, vücut ısısının denetiminin ve eklemlerin kayganlığının sağlanmasında rol oynuyor. Bütün bunların yanında kalsiyum, magnezyum ve flor gibi temel mineralleri de sağlıyor.
Aşırı su kaybı tehlikeli
Vücut suyu bebeklik çağında yüzde 80 iken yaş ilerledikçe azalarak ileri yaşlarda yüzde 60 yüzde 50’lere düşer. Bebeklerin en büyük risk grubunu oluşturduğu belirten Uzmanlara göre, Bebeklik dönemi, vücutlarının su içeriği en yüksek olan yaş grubudur. Su kaybının fazla olması durumunda kan hacmi azalır, dolaşım yeterli olamaz, besin öğelerini doku ve organlara ulaştırılmasında doğacak sorunlar bu organların işlevine yansır ve diğer bazı sorunlar ortaya çıkar. Vücuttan yüzde 10 su kaybı ölüme neden olabilir.
Uzmanlara göre, içeceklerin günlük tüketim miktarları, fiziksel aktivite düzeyine göre günlük alınması gereken sıvı miktarı, değişiklik gösteriyor. Orta düzeyde bir aktivite de günlük 2-2,5 litre su tüketimi öneriliyor. Ayrıca su tüketiminin yaş gruplarına göre yetersiz tüketildiği, sıcak havalarda, fazla fiziksel aktivite yapıldığında, fazla proteinli ve tuzlu yiyecekler tüketildiğinde, terleme ve idrarla, vücut ısısını arttıran ateşli hastalıklarda solunum yolu ile ishalde ise bağırsak yolu ile sıvı kaybı artıyor. Böyle durumlarda vücudun sıvı ve su gereksinmesinde de artış oluyor. Vücuttaki suyun dengesinin yaşamsal önemi olduğu gibi vücutta sıvı dengesini korumak için kaybolan suyun yerine konulması gerekiyor.
Tarih: 05-09-2020