1xbet betist supertotobet

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Uzmanlara göre gereksiz 6 korona virüs önlemi!

COVID-19’dan korunmak için alınması gereken önlemleri çoğumuz maske takmak, sosyal mesafeyi korumak ve özellikle kapalı alanlarda kalabalıklardan kaçınmak olarak biliyoruz. Ancak uzmanlar koronavirüsün nasıl yayıldığı hakkında daha fazla bilgi sahibi oldukça, bazı önlemlerin harcadığınız zamana değmediği, etkili olmadığı ortaya çıkıyor.

Uzmanlara göre gereksiz 6 korona virüs önlemi!

İŞTE GEREKSİZ OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN DAVRANIŞLAR.

North Carolina Üniversitesi’nde epidemiyoloji uzmanı olan Rachel Graham’a göre mektup ve gelen kargolarınızı açmadan önce birkaç gün bekletmek, gereksiz bir telaş.

Graham ve diğer uzmanlara göre, harcadığınız zamana değmeyecek 6 önlem şu şekilde…

Mağazalarda eldiven takmanız gerekli değil.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre koronavirüs, yüzeylerden kolay bulaşmıyor. Bununla birlikte viral parçacıklar bulunan bir yüzeye dokunduktan sonra ağız, burun veya gözüne dokunan bir kişi enfekte olabiliyor.

Tek kullanımlık veya başka bir tür eldiven kullanmak, marketlerde potansiyel bulaşıdan korunmanın kolay bir yolu olarak görülebilir. Ancak CDC kılavuzları günlük işleri yaparken eldiven kullanımını önermiyor.

Uzmanlar markette eldiven takmadıklarını, markete gitmeden önce ve marketten dönünce ellerini yıkadıklarını söylüyor. Hatta bazı uzmanlar, eldivenlerin insanlara aldatıcı bir güvence hissi sağlaması nedeniyle endişeli.

Amerika Bulaşıcı Hastalıklar Topluluğu’nda epidemiyoloji uzmanı olan Ravina Kullar, “İnsanlar eldivenler sihirli bir değnek olarak görüyor. Aslında değil. Eldivenler de bir başka bulaşı kaynağı. Ayrıca eldivenlerle yüzünüze daha sık dokunabilirsiniz” diyerek uyarıda bulunuyor.

Gıda ambalajlarını dezenfekte etmenize gerek yok.

Ağustos ayında Çinli yetkililer donmuş gıda ambalajlarında koronavirüs izlerine rastladı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü Acil Sağlık Durumları Programı direktörü Michael Ryan’a göre bu bulgulara bakıp endişelenmenize gerek yok.

Geçtiğimi ay konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Ryan, “İnsanların gıda, gıda ambalajı veya işlenmesiyle, aynı zamanda paket servisle ilgili korkmasını gerektirecek bir durum yok” dedi.

Maine Üniversitesi’nde biyomedikal mühendisi olan Caitlin Howell ise virüsün donmuş gıdalarda hayatta kalma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

“Bu mümkün. Ancak virüs insan vücudu dışında pek dayanıklı değil. Virüsü dondurmak veya soğutmak, bulaşıcı olduğu süreyi uzatabilir. Et paketleme tesislerinde sıkça salgın olmasının nedeninin bu olduğunu düşünüyoruz. Ancak soğuk veya donuk olsa dahi, yüzeylerden bulaşı oldukça nadir.”

Kütüphaneden alınan kitapları 3 gün karantinaya almak gereksiz.

Virüsün nesneler üzerindeki ömrü malzemeye göre değişiyor. Bir çalışmaya göre virüsün kağıttan ayrılması 3 saat sürüyor.

Bu durumda, Graham kütüphanelerin kitapları dolaşıma sokmadan önce karantinaya almasının gerekli olmadığını söylüyor.

Haziran ayında yürütülen bir araştırma ise viral parçacıkları kütüphane eşyalarından 3 günün sonunda kaybolduğunu gösterdi.

Kargo ve postalarınızı karantinaya almanıza gerek yok.

Tek bir mektupta sizi hasta edecek kadar viral parçacık bulunması şok edici olurdu. Bu nedenle posta kutunuza gelenleri karantinaya almanız elzem değile.

Graham ayrıca yaz döneminde sıcağa maruz kalan postaların yüzeyindeki virüsün bulaşıcılığını yitireceği görüşünde.

Evinize tamirci veya temizlikçi gelmesinde sakınca yok.

Pandeminin başlamasından bu yana insanlar evlerinde birini davet etmekten çekiniyor. Ancak birçok uzman, eve ara sıra tamirci ve temizlikçi getirmenin sorun olmayacağını söylüyor.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalık Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci, bir gazeteye yaptığı açıklamada 2 haftada bir evine temizlikçi geldiğini söylüyor, “Temizliğe gelen kişi evde olduğu tüm süre boyunca maske ve eldiven kullanıyor” diye ekliyor.

Arizona Üniversitesi’nde immünobiyoloji uzman olan Elizabeth Connick ve Fauci, berber ve kuaförlerini kısa bir saç kesimi için eve çağırdıklarını da söylüyor.

Havuza girerken endişelenmenize gerek yok.

Koronavirüsün suyla yayılmaması nedeniyle, havuzlar COVID-19 için kolay bulaşı noktası olmaktan uzak. CDC’ye göre özellikle klorlu havuzlarda, virüs suda inaktive oluyor.

Michigan Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi’nde epidemiyoloji uzmanı olan Joseph Eisenberg, “Genel olarak solunum yolunu etkileyen patojenler suda hayatta kalamıyor” dedi, koronavirüsün bir solunum solu virüsü olması sebebiyle virüsün yutularak değil, nefes yoluyla alındığını ekledi.

Ancak Vanderbilt Üniversitesi’nde önleyici tıp profesörü olan William Schaffner, soyunma odalarında dikkatli olmak gerektiği konusunda uyarıyor. Schahhner, “Üzerinizi değişirken maske takın. Kapalı ortamlarda insanlarla uzun süre temas kurmaktan kaçının” diyerek havuz kullanmayı düşünenleri uyardı.

Not: Yazıda bazı uzmanlara ait görüşler derlenmiştir. Bu görüşlerin uygulanmasından doğacak sonuçlarda sorumluluk kişilere aitti. Gıdahattı olarak, bireysel şekilde alınması gereken önlemler konusunda her zaman T.C. Sağlık Bakanlığı uyarıları ve yönlendirmelerini takip etmenizi öneriyoruz.

Tarih: 10-09-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum