Yeşil Altyapı, Akdeniz Üniversitesi’nde konuşuldu
Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nün ev sahipliğinde 3. Türkiye Peyzajları Ulusal Konferansı düzenlendi.
Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda, ‘Yeşil Altyapı - Green Infrastructure’ temasıyla gerçekleştirilen konferansta sürdürülebilir akıllı kentler, iklim değişikliği ve küresel ısınma, sağlıklı kentler, teknik ve yenilikçi çözümler, farklı planlama ve tasarım yaklaşımları ele alındı.
Açılışa, Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meryem Atik, İnönü Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kemal Reha Kavas ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren AÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meryem Atik, konferansın ana temasının Yeşil Altyapı olduğunu belirterek; “Dünyanın geleceği olarak görülen kentlerin her geçen gün hızla büyümesinin yanı sıra, iklim değişikliğiyle mücadele gerekliliği şehirlerdeki yaşam ve çevre kalitesi sürdürülebilir çözümleri bizler için zorunlu kılmıştır.” dedi.
Yeşil altyapının kentlerin ve insanların geleceğiyle ilgili olduğunu vurgulayan Atik, “Yeşil altyapı, kentlerdeki biyolojik çeşitliliği korumak, kentleri iklim değişikliğiyle uyumlu hale getirebilmek, kentsel çevre kalitesinin bir bütün içerisinde ele alınarak yaşam kalitesini artırmanın planlama aracı olarak kabul edilmesine dayanmakta.” şeklinde konuştu. İnönü Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, yılda 2 defa bir araya gelerek akademik anlamda sorunları tartıştıklarını ve sorunları kurumlara bildirdiklerini kaydetti.
2019 yılı istatistiklerine göre peyzaj mimarlığıyla ilgili aktif olan 38 bölüm bulunduğunu, henüz eğitime geçmemiş 72 tane de peyzaj mimarlığı bölümü olduğunu bildiren Yılmaz “1968 yılında başlayan peyzaj mimarlığı eğitimi bugün geldiği noktada 51 yıllık maziye sahip. 51 yılda 11 bin civarı lisans mezunu vermişiz. Toplam 1050 yüksek lisans ve yine 300 kadar doktora mezunu vermişiz. Ülke çapında ciddi mezunumuz var. Bizim peyzaj mimarlığı noktasında mesleğimizi daha tanınır ve etkin bir hale getirmemiz lazım. Bu anlamda akademik yapıda da güçlü olmalıyız.” dedi.
AÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kemal Reha Kavas da, “Dünya nüfusunun büyük kısmı kentsel çevrelerde yoğunlaşarak sağlıklı ve güvenli bir yaşam arayışı içerisinde olduğu çağımızda, insanoğlunun bu en temel yaşamsal ihtiyacını giderme yolunda karşılaştığı sorunları, bu sorunların bilimsel ve mesleki standartlar doğrultusunda çözüm yöntemlerini ortaya koyacak olması dolayısıyla konferansımız bilimsel açıdan önem taşıyor.” şeklinde konuştu.
Konferansın ele aldığı evrensel tema ve kavramlar, ülkemizdeki birçok kentsel ve kırsal yaşam alanları içinde özgün çözümler geliştirme yolunda ilham kaynağı olduğunu söyleyen Kavas, “Yeşil altyapı kavramının tanımındaki kapsayıcılık, kentsel ve kırsal yaşam alanlarındaki pek çok çözüm ve alternatiflerinin tüm çeşitlilikleri içerisinde düşünülebilmesine katkı sağlamakta. Sağlıklı ekosistem, korunabilen bio çeşitlilik, kentsel ve kırsal alanları bütünleştirebilen bir yeşil alan sistemi, ekolojik ve kültürel sürdürülebilirliğin sağlanması, kentlerimizde rekreasyon alanlarının artırılması, yakın çevremizin tarihsel karakter ve kimliğinin korunarak gelecek kuşaklara aktarımı gibi önemli hedefler sadece insanların değil, tüm canlıların yaşam kalitelerini korumak ve artırmak açısından hayati önem taşımaktadır.” dedi.
3 gün süren konferans kapsamında son gün katılımcılarla birlikte Çıralı, Yanartaş, Ulupınar ve Faselis teknik gezisi düzenlendi.
Tarih: 11-11-2019